Zimą stawiam na surowe buraki. Ta cytrusowa surówka zaskakuje smakiem i odpornością

Dodano:
Surówka z buraków surowych ze szczypiorkiem Źródło: Pixabay / panchenko_karyna
Buraczki podaję zimą na wszelkie sposoby, najchętniej na surowo. Z pysznym dressingiem zawsze cieszą się wzięciem. Ta prosta surówka z cytrusową nutą to najlepsze połączenie na wsparcie odporności.

To chyba najprostsza surówka z buraka w moim menu. Zapewnia solidną porcję zdrowego warzywa bez zbędnych składników. Wystarczy obrać i rozdrobnić bulwy, a pyszny cytrusowy sos i dwa dodatki zrobią resztę roboty.

Jak zrobić prostą surówkę z buraków?

W tym daniu używam surowego warzywa, które w tej postaci jest najzdrowsze i przyjemnie chrupiące. Ponieważ nie muszę go piec ani gotować w mundurkach, oszczędzam nawet godzinę.

Źródłem smaku w tej surówce jest aromatyczny dressing. Przyrządzam go na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i cytryny z oliwą, miodem, ostrą musztardą i świeżym czosnkiem. Ta kombinacja równoważy ziemiste nuty buraka i podkręca jego smak. Zapewnia także dawkę witaminy C i związków zwalczających wirusy. Całość posypuję równie zdrowym szczypiorkiem i złotym siemieniem lnianym.

Przepis: Prosta surówka z buraków

Chrupiące buraczki z dressingiem pomarańczowo-musztardowym i szczypiorkiem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
216 w każdej porcji

Składniki

Na dressing:

  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Na sałatkę:

  • 400 g buraków (5 małych sztuk)
  • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki złotego siemnienia lnianego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie dressinguWyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do soku wraz z oliwą, miodem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Mieszanie surówkiObierz buraki i zestrugaj w cienkie paseczki za pomocą mandoliny. Zalej dressingiem i wymieszaj, po czym odstaw na co najmniej 30 minut. Przed podaniem posyp szczypiorkiem i siemieniem lnianym.

Surówka z buraków surowych – wskazówki

Buraki tnę na cieniutkie paseczki, używając mandoliny z nakładką. Podobny efekt można uzyskać za pomocą obieraczki julienne z ząbkami. Do rozdrabniania sprawdzi się ponadto tarka o grubym oczku, ale danie nie będzie już wyglądać tak efektownie.

Surówkę lub jej porcje posypuję siemieniem lnianym tuż przed podaniem. Dzięki temu nasiona nie są zżelowane, tylko chrupkie. Tak samo sypię szczypiorek. Jeśli jednak nie zależy mi na dekoracji, tylko na smaku, mieszam go razem z sosem.

Czy burak na surowo jest zdrowy?

Surowe buraki są nie tylko bardzo zdrowe, ale również smaczne. Warto jednak wybierać młode albo małe okazy, bo są mniej wyraziste niż te wyrośnięte. Bez obróbki cieplnej zachowują najwięcej cennych związków, zwłaszcza kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.

Charakterystyczny kolor bulw pochodzi od pigmentów, które mają udowodnione, silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Pomagają też odtruwać wątrobę.

Jedzenie buraków poprawia krążenie i wydolność organizmu oraz obniża ciśnienie krwi. Wspiera ponadto kondycję mózgu i profilaktykę antynowotworową.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...